Професія: Продавець продовольчих товарів; продавець непродовольчих товарів. Після успішного навчання за професією «Продавець» в нашому закладі можна продовжити навчання і отримати професію «Адміністратор торговельного залу». |
Термін навчання:
На базі повної середньої освіти – продавець продовольчих товарів 3,4 розряду; продавець непродовольчих товарів 3 розряду – 1,5 роки;
адміністратор торговельного залу – 10 місяців.
Історія професії:
Торговельне ремесло – найдавніше заняття людини. В римській міфології Меркурій – бог торгівлі і прибутку,син весняної богині Майї і верховного бога неба Юпітера. Назва Меркурій походить від латинського слова «merx» (товар) або "merkor” (купувати). У давнину уособленням продавців були купці – торгівельні люди. Це були багаті, заможні люди, що користувались пошаною співгромадян. Купці володіли сміливістю, адже не кожний готовий був ризикувати, снаряджаючи кораблі за моря та океани. Слово «продавець» стало вживатись в кінці XIX століття, коли почали з’являтись перші великі торгові підприємства.
Опис професії:
Продавець, за визначенням тлумачного словника Ожегова С.І. – працівник торгівельного підприємства, що відпускає товар покупцям. Сучасний продавець – це кваліфікований фахівець в області товарознавства, консультант і помічник покупця. Він знає секрети спілкування з клієнтами, володіє майстерністю продажу.Це одна з найпоширеніших та найшанованіших професій. Професійне свято працівників торгівлі в Україні відзначається щорічно в останню неділю липня.
Загальні професійні обов’язки:
Продавець продовольчих і непродовольчих товарів:
• Здійснює обслуговування покупців, надає необхідну консультацію.
• Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів.
• Бере участь в прийманні товарів.
• Вміє працювати з торговельно-технологічним обладнанням та інвентарем.
• Здійснює підготовку товарів до продажу.
• Готує робоче місце до роботи.
Адміністратор торговельного залу:
• Здійснює керівництво персоналом торговельного залу (продавцями, продавцями-консультантами, касирами).
• Здійснює оперативний облік та керування асортиментом, запасами товарів у торговельному залі.
• Організовує подачу товарів у торговий зал і контролює роботу по викладенню товарів.
• Організовує процес обслуговування, інформування покупців.
Актуальність професії:
Продавець – це, напевно, найрозповсюдженіший вид трудової діяльності. У міській інфраструктурі нові магазини, торгові комплекси, супер-, міні-, гіпер-маркети, бутіки виростають із завидною швидкістю. Тому проблем з працевлаштуванням у продавців не виникне – попит на них стабільний. Є можливість підшукати місце роботи зі зручним графіком, дружним колективом.
Перспективи професії:
Продавець може стати менеджером з продажу певного виду товару, завідуючим відділом (секцією), адміністратором торговельного залу. Справжній професіонал, людина , яка любить свою справу, швидко пройде етапи кар’єрного росту та досягне поставленої мети.
Отже, професія «Продавець» є стартом в трудовому житті багатьох молодих людей, що відкриває перед ними безліч можливостей, сприяє самореалізації та самовдосконаленню. Продавцями-професіоналами не народжуються, ними стають в процесі наполегливого навчання та практичної діяльності. Звертайтесь до нашого закладу і отримуйте якісну професійну підготовку!
На базі повної середньої освіти – продавець продовольчих товарів 3,4 розряду; продавець непродовольчих товарів 3 розряду – 1,5 роки;
адміністратор торговельного залу – 10 місяців.
Історія професії:
Торговельне ремесло – найдавніше заняття людини. В римській міфології Меркурій – бог торгівлі і прибутку,син весняної богині Майї і верховного бога неба Юпітера. Назва Меркурій походить від латинського слова «merx» (товар) або "merkor” (купувати). У давнину уособленням продавців були купці – торгівельні люди. Це були багаті, заможні люди, що користувались пошаною співгромадян. Купці володіли сміливістю, адже не кожний готовий був ризикувати, снаряджаючи кораблі за моря та океани. Слово «продавець» стало вживатись в кінці XIX століття, коли почали з’являтись перші великі торгові підприємства.
Опис професії:
Продавець, за визначенням тлумачного словника Ожегова С.І. – працівник торгівельного підприємства, що відпускає товар покупцям. Сучасний продавець – це кваліфікований фахівець в області товарознавства, консультант і помічник покупця. Він знає секрети спілкування з клієнтами, володіє майстерністю продажу.Це одна з найпоширеніших та найшанованіших професій. Професійне свято працівників торгівлі в Україні відзначається щорічно в останню неділю липня.
Загальні професійні обов’язки:
Продавець продовольчих і непродовольчих товарів:
• Здійснює обслуговування покупців, надає необхідну консультацію.
• Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів.
• Бере участь в прийманні товарів.
• Вміє працювати з торговельно-технологічним обладнанням та інвентарем.
• Здійснює підготовку товарів до продажу.
• Готує робоче місце до роботи.
Адміністратор торговельного залу:
• Здійснює керівництво персоналом торговельного залу (продавцями, продавцями-консультантами, касирами).
• Здійснює оперативний облік та керування асортиментом, запасами товарів у торговельному залі.
• Організовує подачу товарів у торговий зал і контролює роботу по викладенню товарів.
• Організовує процес обслуговування, інформування покупців.
Актуальність професії:
Продавець – це, напевно, найрозповсюдженіший вид трудової діяльності. У міській інфраструктурі нові магазини, торгові комплекси, супер-, міні-, гіпер-маркети, бутіки виростають із завидною швидкістю. Тому проблем з працевлаштуванням у продавців не виникне – попит на них стабільний. Є можливість підшукати місце роботи зі зручним графіком, дружним колективом.
Перспективи професії:
Продавець може стати менеджером з продажу певного виду товару, завідуючим відділом (секцією), адміністратором торговельного залу. Справжній професіонал, людина , яка любить свою справу, швидко пройде етапи кар’єрного росту та досягне поставленої мети.
Отже, професія «Продавець» є стартом в трудовому житті багатьох молодих людей, що відкриває перед ними безліч можливостей, сприяє самореалізації та самовдосконаленню. Продавцями-професіоналами не народжуються, ними стають в процесі наполегливого навчання та практичної діяльності. Звертайтесь до нашого закладу і отримуйте якісну професійну підготовку!
Навчальні предмети для опанування даною професією:
- Товарознавство продовольчих товарів
- Товарознавство непродовольчих товарів
- Організація та технологія торговельних процесів
- Реєстратори розрахункових операцій
- Харчова безпека товарів
- Психологія та етика ділових відносин
- Облік і звітність
- Охорона праці
- Основи маркетингу
- Основи менеджменту