Неділя, 05.05.2024, 22:45Вітаю Вас Гість | RSS
Державний навчальний заклад "Шосткинський центр ПТО&...
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 258
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

09:09
ВИХОВНА ГОДИНА "УВ’ЯЗНЕНІ АЛЖИРУ"

28 травня в рамках тижня права в групі 42-ОП майстер виробничого навчання Капирсака О.С. провела виховний захід «Ув’язнені АЛЖИРу», присвячений Дню пам’яті жертв «Великого терору».

В умовах національного і духовного відродження України, розбудови її державності виняткового значення набуває глибоке і всебічне дослідження та переосмислення історії українського народу періоду становлення й функціонування тоталітарної системи, тому з цією метою керівники груп проводять інформаційні години.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

АЛЖИР - Акмолинский табір дружин зрадників батьківщини.

Залишилися обвинувальні висновки зі стандартним формулюванням: "Проживала разом з чоловіком ... років, знала про проведенням ним контрреволюційної діяльності, але про це слідчим органам не заявила". Терміни - від 5 до 8 років з конфіскацією майна.

Залишився наказ НКВС № 00486, який свідчив: "Засуджені дружини зрадників батьківщини, не піддані арешту в зв'язку з хворобою або наявності на руках хворих дітей, після одужання арештуються і направляються в табір. Дружини зрадників батьківщини, які мають на руках немовлят, після винесення вироку негайно піддаються арешту і без завезення в тюрму направляються безпосередньо в табір. Так само поводитися і з засудженими жінками, що мають похилий вік ".

В "АЛЖИР" потрапили сестри Тухачевського, Блюхера, мами Майї Плісецької і багато-багато інших. Засуджувалися просто за те, що були дружинами своїх чоловіків.

Зараз історія розкриває свої архіви, і до нас дійшла правда про їхнє життя. Біль і подив жінок, яких відразу позбавили улюблених…будинку…чесного імені...родини.

Віра і відчай їх, що чекали своїх (часто - вже мертвих) чоловіків і загублених дітей, яких після арешту батьків вивозили в дитбудинки. Сльози і вірші тих, хто вижив "під розпеченим шатром Казахстану", і тих, хто загинув ...

"Алжирки" ділили між собою виснажливу роботу, голод і надію. Кілька років по тому Галина Ключникова напише у спогадах: "Слабкі жінки по 12-14 годин на день тягали двадцяти кілограмові самани (саморобна цегла), піднімали їх на підмостки, укладали в стіни, інші жінки працювали в полі. Садили, пололи, прибирали. Сонце степового Казахстану безжальне. Буйні вітри шмагають в обличчя піщаної пилом, обдираючи шкіру до крові, до виразок ... І ще у нас був голод. Пайка чорного хліба, черпак баланди, приблизно чайна чашка каші-розмазні - ось незмінне наше харчування з місяця в місяць, незалежно від пори року ...

... Але ми чекали. Чекали весни, чекали приходу начальника табору. Коли він з'являвся, жінки кидалися до нього, просячи, благаючи, вимагаючи повідомити, де знаходяться їхні діти, що сталося з залишеними, часто грудними, дітьми, хворими батьками. Він виправдовувався незнанням і роздавав листки паперу для заяв. І ми писали, волали про справедливість. Адресували їх в Прокуратуру СРСР, Калініну, Сталіну і ще бозна-кому. Куди поділися наші прохання - не знаю. Напевно, їх тут же знищували. Адже відповідей на них ніхто ніколи не отримував ... "

... Незважаючи на закінчення терміну, більшість жінок звільнили тільки після травня 1946 року. Вони були відновлені в правах в 50-і роки - на самому початку реабілітаційного процесу. За даними НКВС, на підставі наказу № 0048 "всього за Союзу було вилучено" і направлено до дитячих будинків 25342 дитини у віці до 15 років з сімей "зрадників батьківщини". Через те, що протоколи Особливої ​​наради засекречені дотепер, точна кількість жінок, відправлених в табори, невідома.

У 1991 році, в останні місяці існування УРСР, було ухвалено Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». У ньому вперше в Україні законодавчо засудили і відмежувалися від політичних репресій як методу керування суспільством.

Капирсака Ольга Сергіївна,

викладач права та громадянської освіти

Переглядів: 383 | Додав: oksanamaktyr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту