«Майстер ресторанного обслуговування, адміністратор»
Ця професія з’явилась на ринку праці зовсім недавно. Її поява – вимога часу і підприємств ресторанного господарства, що потребують спеціалістів, які однаково вправні у приготуванні закусок, страв, напоїв, обслуговуванні гостей, приготуванні коктейлів і напоїв.
В організації успішної роботи ресторанів і кафе важливе місце посідає майстер ресторанного обслуговування. Це дуже цікава і творча професія.
Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, який може самостійно управляти будь-якими процесами в ресторані, кафе, барі, здатний виконувати обов’язки керівника структурних підрозділів у закладах ресторанного господарства, організатора з проведення святкових заходів, відпочинку й дозвілля населення, дизайнера приміщення, менеджера з реклами й надання послуг споживачам, метрдотеля.
Професія адміністратора виникла нещодавно, але вже міцно ввійшла в наше життя. Сьогодні без адміністратора не обходиться жодний серйозний заклад, будь то магазин, комп’ютерна фірма, а особливо ресторан. Необхідність в адміністраторах виникла у зв’язку з ростом кількості кафе, ресторанів. Адміністратор ресторану зобов’язаний зустрічати гостей, супроводжувати їх до столика, показувати вільні місця, а також слідкувати за загальним порядком у ресторані й за діями офіціантів.
Програма навчання охоплює всі аспекти роботи ресторану, містить у собі вивчення сервісу, психологію взаємин персоналу, організацію роботи підприємства в цілому.
Державний навчальний заклад «Шосткинський центр професійно-технічної освіти» започаткував навчання за цією цікавою професією ще сім років назад. За цей період були оновлені навчальні лабораторії, учні мали змогу брати участь у різних заходах нашого міста й за його межами, здобули прекрасну практику. Зараз випускники мають змогу працювати як в кращих ресторанах України, так і за її межами, оскільки попит на кваліфікованих працівників у сфері ресторанного бізнесу з кожним роком зростає. Також можна працювати за близькими професіями - бармен і офіціант, що дає додаткові можливості працевлаштування.
Розмір заробітку майстра ресторанного обслуговування залежить від його кваліфікації, складності роботи, яку він виконує, форми власності та спеціалізації закладу, де він працює.
Випускники з професії «Майстер ресторанного обслуговування, адміністратор» після закінчення закладу отримують робітничу кваліфікацію Майстер ресторанного обслуговування 5 розряду та Адміністратор.
Термін навчання – 2 роки.
Після закінчення навчання учні отримують диплом державного зразка. |